Ovo je 50 naboljih albuma novokomponovane narodne muzike ikada snimljenih

Ovo je 50 naboljih albuma novokomponovane narodne muzike ikada snimljenih

23:27
683
0
Leskovačke Vesti
PODELI

Čak i oni koji se otvoreno zgražavaju nad folk muzikom, uvek kada se nađu u kafani zapevaju pesme Tome, Luisa, Silvane, pa čak i Lepe Brene.

I u novokomponovanoj narodnoj muzici ima pesama, pevača i kompozitora vrednih poštovanja i ova naša lista je, uverićete se, realni dokaz tome.

Bez njih se ne može ni na jednom veselju, jer oni su naši, a mi im poklanjamo listu 50 naboljih albuma novokomponovane narodne muzike ikada snimljenih:

 1. SEĆANJE NA LJUBAV – Željko Samardžić (1996)

Ovaj album Mostarca, koji se preselio u Beograd nakon početka ratova u bivšoj Jugoslaviji, dokaz je da se devedesetih godina prošlog veka nije prvila samo kič i šund muzika, a album „Sećanje na ljubav“ ostaće upisan u antologiji ostvarenja novokompanovane folk muzike. Poigravanje sa mediteranskim stilom Olivera Dragojevića, vešto upakovanog u kafanski čaršaf, iznedrilo je hitove poput Grlice, Da me nije, Dobar dan tugo, Sećanje na ljubav, Bože čuvaj tu ženu, Slutim, Sipajte mi još jedan viski, koji će se zauvek pevati i naručivati po kafanama, ali i osmomartovskim koncertima.

 1. PROKLETA JE VIOLINA – Saša Matić (2001)

Kada se pojavio na sceni sa pesmom „Hoću da ostarim s tobom“, koja se i nalazi na ovom njegovom prvom albumu, Saša Matić je rasplakao ceo Balkan. Prozvan srpskim Stivi Vonerom, mladi pevač je dokazao da i novokompanovana muzika može da iznedri melodije dostojne jednog šlagera. To je potvrdio i godinu dana kasnije, mnogi tvrde, autobigrafskom baladom „Kad ljubav zakasni“, a sa njegovog prvog albuma ostaće zauvek da žive i pesme: Prokleta je violina, Maskara…

 1. PILE MOJE – Lepa Brena & Slatki Greh (1984)

Lepa Brena & Slatki Greh doživeli su da budu prvi „narodnjaci“ čiju pesmu su zabranile za emitovanje sve radio stanice u nekadašnjoj Jugoslaviji. Decenijama kasnije, čak je i muzička kritika priznala da je, tada, lascivna i „neukusna“ pemsa „Mače moje“ bila ispred svog vremena i uvrstili je u fenomene pop kulture koji su obeležili jedno vreme. Kornelije Kovač, koji je i napisao ovu melodiju, prvi put se poigrao sa folklorom, ipak ne odstupajući od svog muzičkog pravca, a život je udahnuo na ovom albumu i šaljivim stihovima Marine Tucaković u „Perice moja merice“ i „Janoš“, dok je vanvremenski „Šeik“ i dan danas neizbežan na svim veseljima i svadbama. Na tom albumu je, po prvi put, svoj talenat kao kompozitora okušao i muzički magnat Saša Popović kojije napisao note za „Nežnu ženu“.

 1. JANIČAR – Predrag Cune Gojković (1981)

Njegov „Janičar“ postao je evergrin novokompanovane narodne muzike tek trideset godina kasnije, ali na ovoj LP ploći nalazi se i vanvremenska „Ljubav mi srce mori“ koja je, nakon jedne od najlepših narodnih pesama „Kafu mi draga ispeci“, Predraga Cuneta Gojkovića krunisala na presto tadašnjeg kralja narodne muzike. Na ovom albumu poigravao se i izvornim melosom, te ljubitelji narodnog zvuka mogu da uživaju u njegovoj izvedbi „narodnjaka“: Čoban tera ovčice i Igrali se konji vrani, ali i u savršenoj interpretaciji novokompanovane „Zapevajte pesme stare“.

 1. DUNAV – Dara Buba Mara (1997)

Gledajući je danas na televiziji, svi se razočarano pitamo šta se to desilo sa „zvrkom“ koja je devedesetih godina bila miljenica cele Jugoslavije. Ovaj njen album je dokaz da Dara Bubamara jeste nekada jeste imala hitove i to one koji su postali pravi evergrin folk muzike, poput „Niti me ljubiš, nit’ me drugom daješ“ i „Svi su tu kao nekada“, koji se i dan danas naručuju po kafanama, odmah nakon Bajagine tematske „Moji su drugovi“…

 1. RAĐAJ SINOVE – Džej Ramadanovski (1993)

Pucalo se na sve strane, a on, umesto da udri brigu na veselje, ljubiteljima „narodnjaka“ terao je suze na oči pesmama „Uspori malo sudbino sestro“ i „Živote ženo bez morala“, koje su upravo govorile o ratovima i sankcijama na ovom albumu. Ako pažljivo poslušate i baladu „Noćas mi se ne spava“, osetićete zvuk nostalgije za hrvatskim popom, a kako je i sama Marina Tucaković priznala, to su upravo bile pesme napisane za hrvatske pevače i grupe sa kojima je prestala saradnja prilikom izbijanja građanskog rata, te su ih kasnije otpevali naši „narodnjaci“. Većinu, uprao Džej.

 1. BOGINJA – Milica Pavlović (2016)

Preko noći je postala prava zvezda. Devojče iz Bunibroda ima milionske preglede na YouTube-u, a njen drugi album „Boginja“ proglašen je albumom godine na banjalučkom Oskaru popularnosti. I to s pravom, ako se uzme u obzir da je poznati grčki kompozitor Fivos, čije velikek hitove su obrađivali svi „narodnjaci“,, od Ace Lukasa, preko Cece do Jece, došao u Beograd upravo zbog nje i napisao joj možda i najbolju pesmu na ovom albumu „Mogla sam“. Ne treba zaboraviti i nostalgičnu duetsku baladu „Još se branim ćutanjem“, koju je otpevala zajedno sa nekadašnjim pevačem Bijelog Dugmeta, Alenom Islamovićem. Milica Pavlović je novoj generaciji folkera zadala domaći zadatak, kako zapravo moderna popularna muzika danas treba da zvuči.

 1. KADA BI ME PITALI – Zorica Brunclik (1995)

Baš u to vreme je završavala Ekonomski fakultet u Nišu u nadi da će je njena tadašnja najbolja drugarica i „prva dama“ Mira Marković postaviti za ministarku kulture. Nad tom mišlju su se zgražavali mnogi, ali su krišom slušali hitove sa ovog albuma: Kada bi me pitali, Niko nije rođen da živi sam, Zašto je, Ovo je noć, Tamo gde si ti, Što se mala uobrazi… Baš tako – hitovi koji su, po statističkim podacima PGP-RTS-a, ovaj album učinili najprodavanijim u poslednjoj deceniji dvadesetog veka.

 1. NE DAJ ME MAJKO – Mira Škorić (1993)

E, za ovo muzičko „ostvarenje“ se može reći da je bilo pravo „Udri brigu na veselje“. Inflacija gori, redovi za hleb i zejtin sve veći, preko Drine se gine, a ona bi da „Otkači“, zatim pokajnički da ode u „Manastir“ i iskreno zavapi: „Ne daj me majko“. Sve hit do hita. I dan danas se pevaju, pa kada uporedimo sa nekim drugim novokompanovanim ostvarenjima možemo samo da kažemo da kompaktno, u celini, ovaj album i nije tako loš – čak, šta više, odličan! Toliko je odličan da je Mira Škorić, kao i Džej, imala tu sreću da otpeva pesmu koja je nesuđeno bila namenjena Doris Dragović, savršenu baladu pod nazivom „Strah od ljubavi“ ili dramatičnu „Sva čuda da se dogode“ koja je trebalo da snimi grupa Magazin.  Hrvatska emocija obojena srpskom harmonikom učinila je ovaj album obične pevaljke jednim od najboljih folk ploča svih vremena, iako je nastao u vreme kada je turbo-folk bio „Bog i batina“ na ovim prostorima.

 1. DECENIJA – Ceca (2001)

Svoju tugu i bol je uvek znala kako da pretoči u pesme koje će puniti Marakanu, kasnije Ušće, a nju, nepravedno, titulirati za najveću balkansku zvezdu. Tek što je postala udovica, a odlučila je da ne kuka nad sudbinom već kroz autobiografski „Zabranjeni grad“ objasni svojoj mnogobrojnoj publici kroz šta prolazi. Nešto kasnije na albumu i kroz „39.2“ i „Batali“ ili „Zadržaću pravo“. Njen „Dragan“ se i 18 godina kasnije peva po kafanama, a takođe autobiografska „Decenija“, pisana nemilosrdnim rukopisom Marine Tucaković, ovaj album Svetlane Ražnatović svstava u antologijske albume novokompanovane muzike.

 1. ZA JEDNOG ČOVEKA – Extra Nena (1989)

Pre nego je odlučila da pređe u šlagerske vode i predstavlja nas na Evroviziji, Snežana Berić, poznatija kao Extra Nena, pokazala je da i folk muzici može podariti određena umetnička nota. Pažljivo je birala pesme i udarila im svoj lični pečat. „Za jednog čoveka“, „Nema te“, „Daj mi rame“ i „Eh, da znaš“, otpevane njenom jedinstvenom bojom, ostaće zabeležene kaoneke od najlepših novokompanovanih pesama.

 1. LEŠĆE – Aca Lukas (2008)

Prošlo je mnogo vremena od kada je proglašen kraljem splavova, a nije prestajao da svojoj publici nudi dobru pesmu. Čak toliko dobru da njom, „Upali svetlo“, pobeđuje na jednom prestižnom festivalu, ali i ne prestaje sa svojim navikama da obrađuje Grke,  samo što „By pas“ i „Nisam dobar bio“ i „Čivas“ standardno bolje zvuče u njegovoj interpretaciji.

 1. NEMA PRAVILA – Slavica Ćukteraš (2005)

Slavica Ćukteraš je zapravo dokazano pravilo da je jako teško ponoviti uspeh prvog albuma, ukoliko on „pokida“ publiku. To se upravo desilo sa hitovima Život mi oduzmi, Votka, Prevari me, Nema pravila, Mona Liza, Zvaćeš je mojim imenom i Navikla, koje je kasnije bilo jako teško ponoviti. Danas Ćukterašku retko ko pamti, ali je ovaj album, bez ijedne Grčke ili Turske obrade, zaslužio da kao celina zauzme jedno od mesta na listi 50 najboljih albuma novokompanovane muzike svih vremena.

 1. NIJE TEBI DO MENE – Dragana Mirković (1994)

Ovaj album je pretio da sruši sve hale sportova u Srbiji. Iako nisu imali ‘leba da jedu, Srbi su te 1994. godine hrlili na koncerte Dragane Mirković kako bi zajedno sa njom pevali pesme sa jednog od najprodavanijih albuma iz progukcije PGP-RTS-a ikada. Po prvi put u modernoj pop ili folk kulturi, nazovite je kako god hoćete, svaka pesma je imala i svoj spot, počev od naslovne „Nije tebi do mene“, preko turbo treša „Varala bih, varala“, do melanholične balade „Tugo mojih dana“. Njen „Crni leptir“ je i 24 godine kasnije veliki hit, a sa simpatijama se gleda i na nebuloznu recitaciju „Opojni su zumbuli“, kao i na tigrića a.k.a. Pola Abdul u ekranizaciji numere „Za mene si ti“. Dovoljan razlog da u to užasno vreme u jednoj hali koja prima 5.000 ljudi, njen koncert sluša dve do tri hiljade ljudi više.

 1. UČINIĆU SVE – Snežana Đurišić (1990)

Njen talenat i retko zvonki glas niko ne može da ospori, ali kao da je retko kada uspela da snimi pesmu koja može da razgali široke narodne mase. Upravo na ovom, našli su se neki od njenih najvećih hitova: Učiniću sve, Isplači se otvori dušu, Puklo bi srce i Kiše. Ovim pesmama je jedan od najlepših ženskih glasova narodne muzike privukao pažnju širokih narodnih masa, a ploča je bila toliko popularna da se sa nje na RTS-u često vrtela i bezazlena narodna pošalica „Udario tuk na luk“.

 1. TALES AND SONGS FROM WEDDINGS AND FUNERALS – Goran Bregović (2002)

I dok je bio frontmen Bijelog Dugmeta, čiji albumi su uvršteni na listi najboljih rok ostvarenja domaće muzike ikada, optuživan je da nepotrebno koketira sa narodnim melosom. Bregović od toga nije odustajao, a od zvuka trube je uspeo da napravi pravo umetničko delo i proslavi balkanski melos širom sveta. Ovaj album, snimljen sa njegovim Orkestrom za svadbe i sahrane, govori sam za sebe zašto je Goran jedan od najpopularnijih, najpriznatijih i najpoznatijih svetskih kompozitora u modernoj pop kulturi. Na ovom albumu koji je prodavan širom sveta, a okarakterisan kao folk ostvarenje, svoj pečat ostavili su i Šaban Bajramović, Ogi radivojević, Zdravko Čolić, Goran Demirović, Vaska Jankovska, Ivana Uzelac

 1. TU SAM RUKU DA TI PRUŽIM – Ana Bekuta (1991)

Dragan Stojković Bosanac je Bekuti te godine napravio prvo kafansko umetničko delo. Njen glas otpevao je i naslovnu numeru napisanu perom Leskovčanina Milorada Cvetakovića, a pesme: Tugo moja crnooka, Ostavlejna ja i Bekrija, pevaju se i dan danas za kafanskim stolom. Album „Tu sam ruku da ti pružim“ vinuo je Anu Bekutu na estradno zvezdano nebo, a pomenute pesme postale su pravi evergrin domaće folk muzike.

 1. TRAŽIĆU LJUBAV NOVU – Dragan Živković Tozovac (1985)

„Tražiću ljubav novu“, „Ti si me čekala“ i „Uzmi sve što ti život pruža“, samo su početak puta koji je Dragana Žikovića Tozovca vinuo u legende narodne muzike. Ako ovom antologijskom albumu dodamo i naredni, koji je objavljen dve godine kasnije sa hitovima popu: Prazna čaša na mom stolu i Put za Istambul, mogli bi slobodno da Tozovca (samo da niej bilo našeg Tome Zdravkovića) proglasimo kraljem kafane i boema. Retko kome je ipak pošlo za rukom da za života bude proglašen legendom, kao što je Tozovcu koji je, moramo da napomenemo, takođe bio autor i sam pisao svoje pesme.

 1. 2000 – Ceca (1999)

Simboličan naziv muzičkog ostvarenja koje zloslutno najavljuje šta će se desiti u njenom privatnom životu početkom te 2000. godine. „Dokaz“,  „Oproštajna večera“, „Crni sneg“, „Ja ću prva“ i „Već viđeno“ su, šuškalo se tada, presme koje su predvidele ubistvo Željka Ražnatovića Arkana; a teoretičari zavere, upravo zahvaljujući jezivim tekstovima Marine Tucaković, i danas raspravljaju o tome nije li poznata pevačica zapravo naručilac ubistva svog supruga. Ako sve teorije zavere ostavimo po strani, ovaj kompaktan album jedno je od najboljih muzičkih ostvarenja moderne folk muzike, obojeno mračnim i zloslutnim tonom više nego ikada do tada u Cecinim pesmama, a mnogi muzički kritičari tvrde i njena najbolja ploča.

 1. UĐI SLOBODNO – Lepa Brena (2008)

Mnogi poštovaoci njenog lika i dela tvrde da je ovo Brenin najbolji album. „Uđi slobodno“ otvara zaista jedan od njenih najboljih albuma i simbolično, kako i kaže samo ime pesme, uvlači slušaoce u muzički svet koji vešto spaja narodni melos sa pop muzikom, za šta je i dokaz sledeća na CD-u balada „Pazi kome zavidiš“. „Grad“, „Sledeći“, „Kralj“ i „Kuća laži“ su neke od najbolje otpevanih pesama najveće balkanske zvezde i dokazuju potpunu zrelost nekadašnje „Dame iz Londona“ koji je još jednom postavlja na tron estradne kraljice. Ovo muzičko ostvarenje je njeno prvo nakon osam godina pauze i prava poslastica za ljubitelje ovog muzičkog žanra. Čak i oni koji njenu muziku nisu mnogo cenili, morali su da priznaju da je Lepa Brena snimila jednu od najboljih ploča svih vremena.

 1. USNIJA – Usnija Redžepova (1982)

Od izvornih narodnih pesama uspela je da napravi kafanske hitove koji uobličeni produkcijom Radmile Trifunović, zvuče kao pravo umetničko delo. Nema čoveka koji bar jednom nije zapevao „Kazuj, krčmo Džerimo“, „Zbog tebe mori Leno“ ili „O, pesmo moja“, a koje su Usniju Redžepovu s pravom vinule u zvezde narodne muzike. Ni kasnije ova umetnica nije odustajala od svog stila, te i danas lako, pri prvim taktovima pesama, prepoznajemo da ih upravo ona peva.

 1. NE PLAČI DUŠO – Šaban Šaulić (1984)

Mnogo pre ove ploče je Šaban Šaulić proglašen kraljem narodne muzike, a te 1984. je samo potvrdio zašto zaslužuje ovakvu titulu. Pesmama „Ne plači dušo“, „Odlaziš, odlaziš i „Viđaš li mi ljubav staru“, podario je narodnoj muzici jednu od najboljih ploča ikada snimljenih, a tadašnjem Jugodisku dupli dijamantski tiraž.

 1. UZMI ME – Maja Nikolić (1998)

Prvo od stotinu iznenađenja koje nam je priredila Maja Nikolić. I dok su se mnogi krstili zbog promene njenog imidža i nove blajhane kose, u pokušaju da liči na Merlin Monro, drugi su bili iznenađeni odlukom jedne od najboljih šlager pevačica sa ovih prostora da se poigra folk ritmovima, pa čak i trubama. „Uzmi me“, „Varali me svi“ i „Ako veruješ“ su pozitivno ocenjeni od strane kritike, dok je njeno poigravenje sa vrelim trubačima u „Led ledeni“, nagoveštavalo je da će Maja Nikolić krenuti, po ocenama mnogih kritičara, stramputicom. U svakom slučaju, bogat novokompanovani album pod produkcijskom palicom Vladimira Grajića, sa pravom zauzima poziciju jednog od najboljih ikada.

 1. JA SAM VATRA – Gordana Lazarević (1994)

Album koji je iznedrio modernu srpsku himnu: Vidovdan. Ako ništa drugo, nema Srbina koji nije emotivno vezan za ovaj album, ma koliko smešno sa njegovog omota koketirala Gordana Lazarević. Pod dirigentskom palicom svog bivšeg supruga Milutina Popovića Zahara, zvonko nam peva i jednu od najlepših novokomponovanih pesama, koju mnogi smatraju narodnom, „Svilen konac“. Ako izbegnemo naslovni treš hit „Ja sam vatra“, ovaj rodoljupski album definitivno zaslužuje da se nađe na listi najboljih ikada snimljenih, u moru folk vinila i diskova.

 1. OPET IMAM RAZLOGA DA ŽIVIM – Ana Bekuta (1996)

Ona tvrdi da je pesma „Kralj ponoći“ sa ovog albuma najlepša pesma koju je snimila u svojoj karijeri i mi se sa tim u potpunosti slažemo. Naravno, ne treba zaboraviti i na velike hitove: Zlatiborske zore, Bogovi su hteli, Umri muški, Zavoleh te, Sve sam stekla sama i Opet imam razloga da živim. Interesantno je da ovaj album Ane Bekute i nije bio baš popularan u trenutku kada se pojavio, niti je prodat u velikom broju primeraka, ali je definitvno ustoličio na mesto jedne od naboljih i najcenjenijih pevačica narodne muzike sa ovih prostora. Danas, ovo muzičko ostvarenje predstavlja pravi evergrin i „udžbenik“ je novim generacijama pevača, kako bi trebalo da zvuči jedna dobra ploča.

 1. CIGANSKE PESME – Olivera Katarina (1977)

„Aristokratsko stopalo“ je za istoriju na vinilu ostavilo muzičke zapise za nezaborav. Ponovo otpevane pesme iz filma „Skupljači perja“ i nekoliko prepeva još nekoliko ciganskih pesama, Oliveru Katarinu koštaće karijere, pašće u nemilost tadašnjeg političkog establišmenta, ali će naraštajima ostaviti pravo umetničko delo. Interesantna je i anegdota vezana za snimanje ovog albuma, kada je u to vreme boravila u Sijarinskoj Banji a meštani joj se žalili kako samo njihova banja nema ispevanu pesmu. Olivera je obećala da će je ona ispevati. I pesma „Sijarinska Banja“ se našla na ovoj ploči, a odsvirao je lokalni trubački orkestar.

 1. PROBUDI SE SRCE MOJE – Miroslav Ilić (1996)

Taman kada smo pomislili da „Slavuj iz Mrčajevaca“ više ne može da nas iznenadi, snimio je jedan od najboljih albuma u svojoj karijeri a jednu od pesama „Pokudaću lance i katance“ potpisuje i Leskovčanin Milorad Cvetković. Sa ovog albuma, osim naslovne, zauvek ostaće i balade „Božanstvena ženo“ i „Bili smo drugovi“. Moderne ritmove, za to vreme, Miroslav Ilić uspeo je da spoji sa svojim prepoznatljivim stilom, a potpuno se u ceo koncept uklopio i poklon bonus snimak njegovog velikog hita iz 1982. godine „Pozdravi je, pozdravi“.

 1. JA ZNAM – Zorica Brunclik (1992)

„Ja znam“ je bila pobednička pesma tadašnjeg „Šumadijskog sabora“, a istoimeni album je dokazao da je Zorica Brunclik miljenica publike. „Ubile me oči zelene“ kao druga pesma na ploči nagoveštava da je ovaj album vrhunsko delo novokompanovane muzike, što potpuno potvrđuje i poslednja pesma na njemu, a takođe veliki hit „Ne daj da nas rastave“. Ako ne ranije, ovom saradnjom sa Miroljubom Aranđelovićem Kemišem, Brunclikova je dokazala da je jedno od najvećih imena u narodnoj muzici, ma koliko se to nekome sviđalo ili ne.

 1. IDEM PREKO ZEMLJE SRBIJE – Vesna Zmijanac (1994)

Poslednji album kojim je „Kraljica tuge“ uspela da puni hale i dvorane u Jugoslaviji, tada manjoj za četiri republike. Dok je rat huktao ona je pevala „Idem preko zemlje Srbije“ a koketirala i sa rok zvukovima u fenomenalnoj baladi „Crni kaput“ za koji mnogi tvrde da je jedna od njenih najboljih pesama. Sigurno niko ne može da zaboravi njen spot u providnom kombinezonu za pravu pop numeru „Sebi sam bila i rat i brat“; a ostaće upisana u antologiji kao jedina narodna pevačica koja je dospela u Dnevnik 2 RTS-a gde se najavljivala premijera njenog spota „Idemo na more“ u saradnji sa Rambom Amadeusom, koji je koštao 20.000 maraka, u vreme kada je prosečna mesečna zarada iznosila 3 marke. U evergrin je otišla duetska pesma sa Slavkom Banjcem „Ja imam nekog, a ti si sam“, mada, priznajemo, u bledoj senci „Jorgovana“ koje je snimila par godina ranije sa Dinom Merlinom.

 1. KAKO MI NEDOSTAJEŠ – Haris Džinović (2000)

Ćutao je deset godina i kao grom iz vedra neba poručio „Opet sam ti u kafani“! Bomba za ljubitelje narodne muzike i kafanske boeme, jer je jedan od njhihovih miljenika, čovek pred čijom pesmom je Džek Nikolson lomio čaše i tanjire, snimio je prvi album posle 1990. godine. I ponovo pesme bez kojih se ne može ni danas ni u jednoj jedinoj kafani: Ako možeš ti suzu pustiti, Kako mi nedostaješ, Laže mjesec, S tobom bih se opet napio, Noćas mi je srce ranjeno... Možda je skinuo šešir sa glave i zamenio ga modernim kačketom, ali iz njegovog grla su se nanedrili novi hitovi za sva vremena.

 1. FATALNA LJUBAV – Ceca (1995)

Prvi put u istoriji novokompanovane muzike se desilo da sve pesme sa jednog albuma završe na prvom mestu tadašnjih radijskih top lista. Iz tog razloga određeni deo ljubitelja folka Cecu svstava na tron najveće balkanske zvezde. Jedno je sigurno, a to je da se Svetlana u tom trenutku upisala na listu pevačica narodne muzike za koju su pisali velikani domaće pop muzike: Dino Merlin, Bora Đorđević i Oliver Mandić. Od pesama sa ove kasete, koja takođe spada u najprodavanije nosače zvuka u poslednjoj deceniji dvadesetog veka, izdvajamo „Idi dok si mlad“ i nezaboravni spot sa drvosečom koji je četiri godine kasnije dobio i svoj nastavak. Nesporno je i to da je u tom trenutku iza Cece, milom ili silom, stajala najjača i najveća muzička produkcija tadašnje srpske muzičke scene, a sa njom su svirali oni koji su samo par godina ranije pljuvali sve što je imalo i samo prizvuk narodnog melosa.

 1. JEDAN SI TI – Vesna Zmijanac (1987)

Album nakon kojeg su Vesnu Zmijanac počeli da poštuju i najveći mrzitelji ovog muzičkog žanra. Govorilo se: Ne samo da dobro izgleda, već niko ne može da peva kao ona! Jedinstvenom bojom glasa Vesna je uspela da, ionako teške narodnjake, „Kunem ti se životom“, „Idi, široko ti polje“ i „Mene nećeš ispiti k’o vino“ učini još težim za pevanje, na šta se danas ne usuđuje niko. Ne samo da se ovim albumom pozicionirala u sam vrh jugoslovenske estrade, već je u novokompanovanoj muzici postavila nove i visoke standarde koje je retko ko uspeo da prebaci ili da se sa njom takmiči. Izazvala je i rok muzičare, tadašnju umetničku elitu, da šapuću o njoj sa poštovanjem i prozovu je ženskim Tomom Zdravkovićem.

 1. HAJDE DA SE VOLIMO – Lepa Brena & Slatki Greh (1987)

Ovo je najprodavaniji album tada najrpodavanije i najpopularnije estradne zvezde. Lepa Brena je u tom trenutku bila popularnija od Tita. Toliko popularna, da se snimio i istoimeni visokobudžetni igrani film u kojem su se pojavili sva najveća imena tadašnjeg jugoslovenskog glumišta. Lepa Brena je vozil gliser, motor, pa čak i avion, a njen skok sa mosta u Mostaru, ostaje jedna od legendarnih scena jugoslovenske kinematografije. Po prvi put, jedna povačica snima toliko skupe video spotove da su mogle da joj pozavite i tada najveće svetske zvezde poput Majkl Džeksona i Madone. Jugoslovenska atrakcija nije samo protutnjala filmom, već na istoimenom albumu ostavila pesme za sva vremena poput: Golube, Evo zima će, Sanjam, Suze Brišu sve, Hajde da se volimo, Udri Mujo…

 1. DA L’ JE MOGUĆE – Toma Zdravković (1987)

Bilo je sasvim moguće da te 1987. godine kralj i legenda narodne muzike Toma Zdravković objavi svoj osmi studijski album. „Pesme moje“, „Ostao sam sam“ i „Da l’ je moguće“, samo su neke od pesama koje je otpevao i na vrlo intimnom koncertu u jednoj beogradskoj kafani, samo za svoje prijatelje, a o kojem se i danas priča. Pevao je na uvce Tanji Bošković, Danici Maksimović, Seki Sablić, Cunetu Gojkoviću, Kemalu Montanu, koji mu je i napisao numeru „Pesme moje“, koja će ostati zabeležena kao himna njegove karijere. Album koji je slutio i ukazivao na njegov odlazak, a ostao kao neizbežno kafansko štivo bez kojeg vam kada sednete za kafanski sto, a ne znate barem jednu pesmu sa njega, ništa neće biti jasno.

 1. DOM ZA VEŠANJE (O.S.T.) – Goran Bregović (1988)

Da li treba posebno objašnjavati ovo umetničko delo ili je dovoljno samo reći: Erdelezi?

 1. KAFANA NA BALKANU – Aca Lukas (1998)

Ovaj album je njegova „Lična karta“ (ponovo kraduckanje od Grka, ali ne smeta…) i dokaz da je jedini koji može da napravi „Kafanu na Balkanu“, kako i kaže jedna od pesama sa ovog vrhunskog albuma snimljenog tačno pre 20 godina. Aca Lukas je izlaskom ovog CD-a te 1998. godine uspeo da dokaže da vredi više od običnog svirača sa beogradskog splava, a pesmama „Ako su tvoja usta otrov sipala“, „Umri u samoći“ i „Ne rađaj grešnike“, naslućivao da može da postane naslednik Tome Zdravkovića.

 1. HAJDE DA SE POMIRIMO – Louis (1990)

Godinu pre izlaska ovog albuma dokazao se kao izvrstan džez muzičar, a onda je odlučio da eksperimentiše i u tome udružio snage sa svojim zemljakom Miletom Basom. Čak i oni koji krive „Južni vetar“ za sve loše što se desilo u modernoj domaćoj muzici, priznaju da je reč o pravom umetničkom delu. To i dokazuju neki od najvećih Louisovih hitova, a koji su izrezani upravo na ovoj ploči: Nekad bilo, Ne idi od mene, Obriši suze, Dunjo moja… Mnogima nezamisliva ova saradnja iznedrila je najveće hitove našeg zemljaka, ujedno i njegov najprodavaniji album, ali ga i izvukla iz anonimnosti.

 1. KAD SI SAMNOM NE MISLI NA VREME – Miroslav Ilić (1982)

Miroslav Ilić je uspeo da proda te 1982. godine više ploča nego bilo koji drugi pevač narodne muzike. Za to su zaslužni hitovi: Pozdravi je pozdravi, Kad si samnom ne misli na vreme, Nije život jedna žena… Ploča mu je donela epitet „Slavuja iz Mrčajevaca“,  a sama se uvrstila na listu najboljih albuma novokomponovane narodne muzike.

 1. SILVANA ARMENULIĆ – Silvana Armenulić (1971)

Proslavila je saradnja sa Tomom Zdravkovićem, koji joj je napisao neke od najlepših pesama. Upravo se one nalaze na ovom albumu: Šta će mi život, Ja nemam prava nikoga da volim, Srećo moja…  Zvonki glas Silvane Armenulić nas je prerano napustio, ali ćemo ga zauvek slušati u kafani ili na nosaču zvuka koji ovu ploču svrstava na 12-tom mestu najboljih albuma novokompanovane narodne muzike ikada.

 1. DODIR KAO LED – Slavko Banjac (1993)

Još jedan album nastao u najtežim vremenima. Kažu da se umetnost upravo rađa iz muke, pa ćemo pokušati da sve ove divne pesme koje je otpevao Slavko Banjac te očajne 1993. godine, da pripišemo tome. Dve godine nakon ove ploče pevač se povukao iz javnog života, na štetu dobre muzike, ali je bar na njoj ostavio pesme poput: Niko mi te ne može oteti iz duše, Kasno je, Dodir kao led, Uzmite dušu uzmite sve, Ne verujem lepim ženama, Ako te lažem ubio me Bog, Daleko negde ko zna gde... Interesantno je da su ove pesme otete od zaborava 25 godina kasnije od njhovog objavljivanja, te tek sada postaju pravi veliki i poštovani hitovi.

 1. SVATOVI – Vesna Zmijanac (1990)

Ma koliko je ove pesme želeo za sebe, Dino Merlin je morao da ih da Vesni Zmijanac. I nije pogrešio, jer pesmu „Sto života“ ili „Ovo u grudima“ nikada ne bi mogao da otpeva kao ona. Težinu albumu daje i sama naslovna pesma „Svatovi“ koja u svom tekstu krije istinitu tragičnu priču dvoje mladenaca, a koja je opevana glasom Vesne Zmijanac. U to vreme najmoderniji album koji se pojavio u Jugolaviji i postavljao nove standarde i putokaze u kom smeru će se narodna muzika ubuće kretati.

 1. POZNAĆEŠ ME – Haris Džinović (1991)

„Nek mi bude zadnja čaša“, ako vo nije jedan od najboljih albuma narodne muzike ikada snimljan. Kada slušate pesme sa ove ploče dođe vam samo da viknete „Dajte vina, hoću lom“. Upravo one pesme uz čije note je Džek Nikolson lomio čaše dok ih mu je pevao Haris Džinović. „Poznaćeš me“, „Nevolja moja“ i „Pusti me“, samo su neke pesme sa ploče koje su zadivile i Gorana Bregovića, te je zamolio Harisa da krene zajedno na turneju sa njim, „Bjelim Dugmetom“ i Zdravkom Čolićem. Samo možete da zamislite kakvi su to koncerti bili…

 1. UNDERGROUND (O.S.T.) – Goran Bregović (1995)

Bregović još jednom dokazuje da se mnogo bolje snalazi u narodnom melosu nego u pastirskom roku. „Underground“ pokazuje i to koliko zapravo Bregović i Kusturica inspirišu jedan drugoga i zajedno prave nezaboravne stvari. „Mesečina“ je samo jedna od njih. A tu je i sada već neizbežni „Kalašnjikov“. Što bi rekla Wikipedia: Several songs from this album became instant-classic tavern and brass-band hits. Mora se napomenuti da je ceo soundtrack odsvirao trubački orkestar Bobana Markovića.

 1. DOĐI DA OSTARIMO ZAJEDNO – Šaban Šaulić (1978)

Prvi put u muzičkoj istoriji, ceo simfonijski orkestar staje iz jednog folk pevača i stvara nezaboravno umetničko delo „Dođi da ostarimo zajedno“. U tom trenutku, i glas Šabana Šaulića zvuči i prepoznat je kao jedan od instrumenata dostojan zvuku violine, i istorija se rađa: Šaban je proglašen kraljem narodne muzike, a pesme „Lepi dani mog detinjstva“, „Danima te čekam“ i „Moj živote, drug mi nisi bio“, koje su takpđe na ovom albumu, zajedno sa „Sanelom“, vinuo na skoro sam vrh najboljih albuma novokomponovane narodne muzike ikada snimljenih.

 1. TAKO JE SUĐENO – Rođa Raičević (1993)

Kada se pojavio prvi Rođin album, ploče su se prodavale bez omota, a kasete u kartonskim kutijama. Nemaština, glad i ratovi su harali Balkanom, a ta 1993. godina ponovo je iznedrila jedan od najboljih albuma narone novokomponovane muzike. Većinu pesama napisao je sam. „Tako je suđeno“ bilo, rekli bi neki, jer nas je prerano napustio. Ko zna šta je još mogao da ostavi muzici kao svoju zaostavštinu.  „Zar je važno ko je kriv“, pitao bi se neko, slušajući pesme koje će se zauvek pevati u kafani: Da bogda ničija bila, Jedini greh, A ja imam tebe, Ako si ikada volela, Čuvaj se… Sve na jednom albumu, prvencu, što ga dovodi na visoko šesto mesto ove naše liste.

 1. TOMA ZDRAVKOVIĆ – Toma Zdravković (1979)

Zove se jednostavno, po njegovom blistavom imenu jer najverovatnije ni sam nije mogao da se odluči po kom umetničkom delu da ga naslovi – da li „Umoran sam od života“ ili „Prokleta nedelja“ ili „Majci za rođendan“. Na trećem studijskom albumu kralja kafane nalazi se i legendarna „Danka“, posvećena popularnoj tv voditeljski, koja se otrgla njoj samoj i živi za svaku kafanu i svaku tužnu violinu. I niko se danas ne ljuti, pa ni sama Danka Tomi što je napisao sve ove pesme. Naprotiv, svi smo mu zahvalni na tome.

 1. JUGOSLOVENKA – Lepa Brena & Slatki Greh (1989)

Poslednji jugoslovenski album, jer je Bijelo Dugme sa sličnom porukom „Ćiribilibelu“ objavilo godinu dana ranije. Danas Lepa Brena poručuje da nema nameru više nikoga da miri i jasno se pita „Zar je važno da l’ se peva ili pjeva“, ali na svoju „Jugoslovenku“ ne zaboravlja. Ovaj album je prvi koji je ukazao na njeno odrastanje kao umetnika, čak joj je i glas drugačiji u odnosu na ostale ploče,, a moramo da se pohvalimo da većinu tekstova sa ove ploče potpisuje naše gore list Milorad Cvetković: Četri godine, Ja pripadam uvek tebi, Robinja... Takođe, na ovom albumu se nalazi pesma „Imam pesmu da vam pevam“ za koju poštovaoci njenog lika i dela tvrde da je najbolja njena interpretacija, ali i nezaboravne balade „Poželi sreću drugima“ i „Jablane“ koju je za nju napisao Dino Merlin. Robinja Jugoslavije ili ne, zaslužila je četvrto počasno mesto na našoj listi.

 1. OSTARIĆU, NEĆU ZNATI – Haris Džinović (1989)

Upravo ta pesma i „I tebe sam sit kafano“ učrstili su ga na presto najvećeg gospodina među kafanskim boemima, a to mu je bio tek prvi album. Pojavivši se te 1989. godine, promenio je celokupnu „narodnjačku“ scenu. Ali, svaka pesma na ovoj ploči je pravi evergrin i hit koji se i dan danas peva na svakom veselju, u svakoj kafani. Samo ćemo da ih nabrojimo, pa neka govore sami za sebe i potvrde visoko treće mesto na ovoj listi: Sjećaš li se one noći, Odlaziš od mene, Hladno je ugrij me, Krčmaru Vina za svirače, Rano je za tugu.

 1. ISTINA – Vesna Zmijanac (1989)

Njena „Istina“ ili ne, ovaj album joj je doneo nadimak „Kraljice tuge“ po istoimenoj pesmi sa ovog albuma. Ipak, ono što ga odvaja i proglašava za pravo remek delo jesu pesme poput „Kad zamirišu jorgovani“ koju je otpevala zajedno sa Dinom Merlinom, i kojom je otpočela njihova plodonosna saradnja, kao i pesma „Kraj“ u kojoj, poput Zdravka Čolića, postaje jedina žena sa estrade koja uspeva da u jednoj kompoziciji otpeva pet različitih oktava. Možda je to razlog što Kornelije Bata Kovač, posle Lepe Brene, ponovo odlučuje da napravi izlet u narodne vode i pridružuje se timu koji ralizuje ovaj album. Interesantno je da „Jorgovani“ upadaju pred samo štampanje ploče, a ceo proces se obustavlja dok Vesna i Dino ne izađu iz studija. Sa ploče je skinut budući veliki hit Lepe Lukić „Srce je moje violina“, koja Vesni očigledno nije bila suđena. Jedino što kvari celu kompoziciju ovog albuma jeste samo jako neinspirativan omot za ovako savršenu ploču.

 1. DVA SMO SVETA RAZLIČITA – Toma Zdravković (1982)

O prvaku naše liste smo već kazali skoro sve što smo imali. Kako bi kazao sam tekstopisac Milorad Cvetković: „On je baron, on je feudalac, on je vizet, on je sve i vrh piramide“. Suvišno je objašnjavati zašto je ovaj album zauzeo prvo mesto i proglašen za najbolji album narodne novokomoponovane muzike svih vremena.  Zato vam u nastavku samo prilažemo spisak pesama koje su objavljene te 1982. godine:

POSTAVI ODGOVOR

Poštovani čitaoci,
Molimo vas da se pridržavate sledećih pravila za pisanje komentara:

Komentari čitalaca treba da budu u vezi sa temom vesti.
Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti, ili bilo kakav nezakonit sadrzaj, neće biti objavljeni.

Komentari koji sadrže promovisanje i linkove drugih sajtova, neće biti objavljeni.

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Leskovačkih Vesti.

Komentari u kojima redakciji skrećete pažnju na eventualne propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali će biti prosleđeni urednicima Leskovačkih Vesti i na tome vam se zahvaljujemo.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Leskovačkih Vesti se možete obratiti ovde: info {at} leskovackevesti {dot} rs