Pljeskavice od 100 do 600 dinara na leskovačkoj Roštiljijadi, zavisi gde je jedete (CENOVNIK)

Na tridesetak roštiljskih štandova u centru Leskovca ispečeno je i posluženo gostima oko 10 tona raznog mesa samo prve noći, što je svojevrsni rekord i iznenađenje i za same majstore roštilja.

Svoje mesto na Roštiljijadi našli su i prodavci svega i svačega, smešteni  u produžetku roštiljskih štandova. I oni zadovoljno trljaju ruke. – Za sat vremena prodao sam 10 grnenih sudova – hvali se prodavac iz Vranja

Jelo se sve, od leskovačke mućkalice, preko ćevapa, uštipaka, kobasica, pečenja ali najviše pljeskavica. Ona je ove večeri bukavlno bila kraljica leskovačkog roštilja– priča iskusni majstor leskovačkog „Sandokana“ Miroslav Krstić.

Za razliku od prethodnih godina, Leskovčani i posetioci sa strane jeli su u velikim količnima i pečenje. Samo kod „Ace Popa“ iz Čačka pojedena su 34 prasića i jaganjaca.

Ne pamtim ovoliku jagmu za pečenjem. Obično nam se ubajati. Ako se po jutru poznaje dan, onda ja mogu da kažem da će ova leskovačka Roštiljiada biti berićetna – veli majstror pečenja Zoran Sarić iz Ljiga.

A cene različite, za svačiji džep. Od pojedinih se pada i u nesvest. Tako, na primer, gurmanska pljeskavica servirana u tanjiru košta 600 dinara, ali ako je kupite na štandu, koštaće vas svega 200 dinara.

 

Kao i ranije, ljubiteljima uksunog zalogaja nidi se i besplatni koncerti. Prve večeri goste je zabvaljao Zvonko Bogdan. Druge Van Gog, a narednih dana  Riblja čorba, Darko Filipović i Atomsko sklonište, Tropiko bend i u subotu Ivana Jordan i nove finalistkinje Pinkovih zvezda.

Tokom Roštiljijade održaće se tradicionalna takmičenja u spremanju najukusnijih jela majstrora roštilja i učenika ugostiteljskih škola iz Srbije, a za četvrtak, 31. avgusta, zakazan je centralni događaj – spremanje i pečenje najveće pljeskavice. Roštiljdžije će, naime, pokušati da obore prošlogodišnji rekord kada je napravljena pljeskavica od 63 kilograma.

Za danas je ispred muzeja zakazano spravljanje “Paristorijske pljeskavice” iz bronzanog doba, od sičiva, boba, gorke grahorice i nekoliko zrna pšenice, zapravo od sastojaka pronađenih u sudovima za kuvanje na lokalitetu Hisar iznad Leskovca


Objavljeno

u

,

od

Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *